June 20, 2012

jaket goreng masak lemak fire chillies

Jaket?.... alaa ikan yang pakai jaket tu...ikan jaket a.k.a ikan cencaru.... ramai xminat ikan ni kan kan...tapi sedap kalau mkn tgh lapar hihi...kena goreng kering cicah sambal pun sodap... haaa lupe lagi, Assalamulaikum wrt wbh 2 all my muslim viewers n salam sejahtera to all my fwen.... jom konsikan resepi, mempersembahkan dari dapur kecilku... IKAN CENCARU MASAK LEMAK CILI PADI....

Bahan A :

4 ekor ikan jaket bersaiz sederhana ( lumur garam kunyit, di goreng dahulu)
2 potong nenas Sarawak...(aha nenas beli kat pasar malam pon bolehhh)
Sekotak santan 200ml
Serbuk kunyit sikit
Minyak masak sikit
Garam sikit
Gula sikit je
Serbuk MSG sikit ---kalau nak =P

Bahan B : (Dikisar semua)

1 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar air asam jawa (kalau xde nenas)
Beberapa biji cili api --- ikut tahap kepedasan masing2

Cara memasaknya...

1. Tumis semua bahan B yang dikisar tadi, dah ade bau2 aromatic compound ,masukkan santan, gula, garam, MSG, serbuk kunyit dan kacau sekali sekala sampai nak mendidih...

2. Kemudian masukkan ikan ikan yang digoreng tadi tu ke dalam kuah, tunggu sampai pecah minyak sikit..

3. Masukkan nenas. Kalau ade cili ijau pun sdp juge... Haaa selamat mencuba ye..

4. Kalau sedap, puji diri sendiri, kalau tak sedap mesti anda tersalah masak ni...hihi...

Psttt gamba xade....Imaginasi sendiri je la yea

Jumpe n3 lain ye...TATA =D

June 20, 2012

jaket goreng masak lemak fire chillies

Jaket?.... alaa ikan yang pakai jaket tu...ikan jaket a.k.a ikan cencaru.... ramai xminat ikan ni kan kan...tapi sedap kalau mkn tgh lapar hihi...kena goreng kering cicah sambal pun sodap... haaa lupe lagi, Assalamulaikum wrt wbh 2 all my muslim viewers n salam sejahtera to all my fwen.... jom konsikan resepi, mempersembahkan dari dapur kecilku... IKAN CENCARU MASAK LEMAK CILI PADI....

Bahan A :

4 ekor ikan jaket bersaiz sederhana ( lumur garam kunyit, di goreng dahulu)
2 potong nenas Sarawak...(aha nenas beli kat pasar malam pon bolehhh)
Sekotak santan 200ml
Serbuk kunyit sikit
Minyak masak sikit
Garam sikit
Gula sikit je
Serbuk MSG sikit ---kalau nak =P

Bahan B : (Dikisar semua)

1 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar air asam jawa (kalau xde nenas)
Beberapa biji cili api --- ikut tahap kepedasan masing2

Cara memasaknya...

1. Tumis semua bahan B yang dikisar tadi, dah ade bau2 aromatic compound ,masukkan santan, gula, garam, MSG, serbuk kunyit dan kacau sekali sekala sampai nak mendidih...

2. Kemudian masukkan ikan ikan yang digoreng tadi tu ke dalam kuah, tunggu sampai pecah minyak sikit..

3. Masukkan nenas. Kalau ade cili ijau pun sdp juge... Haaa selamat mencuba ye..

4. Kalau sedap, puji diri sendiri, kalau tak sedap mesti anda tersalah masak ni...hihi...

Psttt gamba xade....Imaginasi sendiri je la yea

Jumpe n3 lain ye...TATA =D