July 27, 2011

simple dimple chicken roll



POPIA AYAM
UNTUK ORANG YANG NAK CEPAT..... ^_^

Bahan bahan nye kawan kawan :

250gm "fillet" ayam (potong dadu / kecil2)

sebatang lobak merah (sagat kan halus /potong panjang2)

3 biji kentang (potong panjang2/dadu kecil) - nak lg cepat beli "fries" yg dah siap potong

1 mangkuk kacang peas

1 biji bawang besar (potong dadu jugak..)

Lada hitam (secukup rasa, kalau "raw", tumbuk dulu hehe)

Garam ( secukup rasa)

2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa / Knorr Pasti Sedap

Kulit popia 20 helai... (untuk 4 org makan ...Ok lah kan =)

1 sudu tepung gandum dilarutkan bersama air sebagai pelekat kulit popia...

Sedikit minyak masak utk menumis


Cara cara nak sediakan....

1. Mula-mula mintak tolong adik/sesiapa yg rajin untuk tarik kulit popia satu persatu...jgn terlalu dedahkan pada udara nanti kulit popia tak elok... =)

2. Gorengkan kentang hingga separuh masak dan alihkan seketika

3. Menggunakan kuali yang sama, tumiskan bawang besar....kacau sikit dan masukkan ayam yg dipotong dadu...tumis sehingga ayam tu agak masak dagingnya....masukkan garam dan lada hitam...

4. Kemudian masukkan lobak, kentang tadi, kacang peas dan Maggi Cukup Rasa...tutup seketika supaya sayur sayuran td empuk....baru rase manisnye popia ini...

5. Setelah 10minit, gaulkan agar semuanya sebati....dah agak sejuk boleh lah digulung dengan kulit popia...

6. Rumah Siti ada Datuk K....amacam, OK? ^_^

7. Setelah selesai kerja menggulung popia, bolehlah di goreng sehingga garing dan nampak sedap dipandangan mata...hehe


Selamat mencuba ye...simply fine popia sbb dah cuba kat rumah hehe...kalau ada inti lebih tu makan je dgn roti letak sos....sedap ooo hihi ^_^ tata


No comments:

Post a Comment

July 27, 2011

simple dimple chicken roll



POPIA AYAM
UNTUK ORANG YANG NAK CEPAT..... ^_^

Bahan bahan nye kawan kawan :

250gm "fillet" ayam (potong dadu / kecil2)

sebatang lobak merah (sagat kan halus /potong panjang2)

3 biji kentang (potong panjang2/dadu kecil) - nak lg cepat beli "fries" yg dah siap potong

1 mangkuk kacang peas

1 biji bawang besar (potong dadu jugak..)

Lada hitam (secukup rasa, kalau "raw", tumbuk dulu hehe)

Garam ( secukup rasa)

2 sudu kecil Maggi Cukup Rasa / Knorr Pasti Sedap

Kulit popia 20 helai... (untuk 4 org makan ...Ok lah kan =)

1 sudu tepung gandum dilarutkan bersama air sebagai pelekat kulit popia...

Sedikit minyak masak utk menumis


Cara cara nak sediakan....

1. Mula-mula mintak tolong adik/sesiapa yg rajin untuk tarik kulit popia satu persatu...jgn terlalu dedahkan pada udara nanti kulit popia tak elok... =)

2. Gorengkan kentang hingga separuh masak dan alihkan seketika

3. Menggunakan kuali yang sama, tumiskan bawang besar....kacau sikit dan masukkan ayam yg dipotong dadu...tumis sehingga ayam tu agak masak dagingnya....masukkan garam dan lada hitam...

4. Kemudian masukkan lobak, kentang tadi, kacang peas dan Maggi Cukup Rasa...tutup seketika supaya sayur sayuran td empuk....baru rase manisnye popia ini...

5. Setelah 10minit, gaulkan agar semuanya sebati....dah agak sejuk boleh lah digulung dengan kulit popia...

6. Rumah Siti ada Datuk K....amacam, OK? ^_^

7. Setelah selesai kerja menggulung popia, bolehlah di goreng sehingga garing dan nampak sedap dipandangan mata...hehe


Selamat mencuba ye...simply fine popia sbb dah cuba kat rumah hehe...kalau ada inti lebih tu makan je dgn roti letak sos....sedap ooo hihi ^_^ tata


No comments:

Post a Comment