September 6, 2011

kentang berkeju dari rumah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...dapur ku berasap lagi hehe...kena pakai fume hood la lepas ni kan ^_^ Oh ya untuk n3 resepi kali ni saye nak konsikan resepi kentang goreng ala ala "cheezy wedges" tu tapi ni xde la rase cam KFC tu... tapi bukan nak puji....memang sedap hiihihiii.... 

sepiring je nak display....lagi sepinggan ade kat dapur hihi =)

 Resepi asal adelah cetusan idea my hubby dan diperturunkan kepada saye utk merealisasikannye =D haaa jom jom kite tengok kan ape yg ade ^_^

Bahan-bahan yang perlu ada :

6-7 biji kentang sederhana besar (Russet Potato/kentang USA/Holland lagi OK ---potongan yg cantik =P)
Garam
Maggi Cukup Rasa
Lada Hitam
Tepung Goreng KFC (brand Nona atau apa2 yg sesuai dan halal)
1 sudu sos cili / sos Thai

Air  --- untuk merebus kentang
Minyak Masak ---- untuk menggoreng
Hirisan keju cheddar/ apa2 yg sesuai


Cara-cara nya begini :

1.Basuh kentang sebersihnya tanpa dikupas kulit...dan rebus separuh empuk dalam periuk bertutup dan pastikan semua kentang tenggelam dalam air rebusan...Taburkan juga 4 cubit garam ke dalam air rebusan =)

2.Setelah itu, toskan airnya dan potong mengikut bentuk "wedges" yang selalu anda makan ^_^ dalam sebiji tu dapatlah 6-8 potong...ikut ketebalan dan saiz kentang...

3.Kemudian...gaulkan potongan kentang tu dengan garam, Maggi Cukup Rasa, lada hitam, sos cili dan tepung KFC ke dalam bekas yang agak besar supaya ramuannye sampai ke seluruh pelusuk kentang =P

beginilah rupenye kentang yang digaul tadi...kulit tu penting sbb akan bagi rase "crispy" mase makan ^_^

4.Biarkan kentang tu berehat 1-2 jam agar ramuannya meresap jauh ke dalam kalbu...kalo dah lapar boleh aje nak goreng terus...=)

5.Panaskan minyak,gorengkan ikut cara anda..."deep-fry" atau "shallow-fry" terpulanglah pada masing-masing ye =D

I'm using olive oil to make it less oily...minyak cap wau pun boleh jugak....^_^

6.Setelah berubah warna dan nampak garing...bolehlah ditoskan minyak dan letakkan dalam pinggan...kalau takda oven, masa panas panas tu taburkan hirisan keju ke atasnya agar keju itu mencair secara sendirinya... kalau rajin masuk dalam oven kejap tau =)

kerentungan sedikit telah berlaku....pastikan anda mengawal suhu semasa menggoreng =P

makan dengan sos dan mayo....

lagi cepat tabur keju...lagi cantik dia mencair....nyum5x

7.Untuk perasa tambahan...taburkan lagi lada hitam dan cubitan garam ke atas kentang berkeju itu...dan untuk lain dari yang lain...kentang ni juga boleh dimakan bersama sayur campur...OK je kan hihi =D

menu for our lunch on dat day
Ok my fwen...let me finger-off for a while...for those yang nak tahu apa saje tentang kentang....bukan giler kentangg ye...hehe silalah klik di SINI...SINI dari sejarah kentang hinggalah resepi masakan... haa Selamat belajar.... jumpa lagi yok... Salam =)

No comments:

Post a Comment

September 6, 2011

kentang berkeju dari rumah...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...dapur ku berasap lagi hehe...kena pakai fume hood la lepas ni kan ^_^ Oh ya untuk n3 resepi kali ni saye nak konsikan resepi kentang goreng ala ala "cheezy wedges" tu tapi ni xde la rase cam KFC tu... tapi bukan nak puji....memang sedap hiihihiii.... 

sepiring je nak display....lagi sepinggan ade kat dapur hihi =)

 Resepi asal adelah cetusan idea my hubby dan diperturunkan kepada saye utk merealisasikannye =D haaa jom jom kite tengok kan ape yg ade ^_^

Bahan-bahan yang perlu ada :

6-7 biji kentang sederhana besar (Russet Potato/kentang USA/Holland lagi OK ---potongan yg cantik =P)
Garam
Maggi Cukup Rasa
Lada Hitam
Tepung Goreng KFC (brand Nona atau apa2 yg sesuai dan halal)
1 sudu sos cili / sos Thai

Air  --- untuk merebus kentang
Minyak Masak ---- untuk menggoreng
Hirisan keju cheddar/ apa2 yg sesuai


Cara-cara nya begini :

1.Basuh kentang sebersihnya tanpa dikupas kulit...dan rebus separuh empuk dalam periuk bertutup dan pastikan semua kentang tenggelam dalam air rebusan...Taburkan juga 4 cubit garam ke dalam air rebusan =)

2.Setelah itu, toskan airnya dan potong mengikut bentuk "wedges" yang selalu anda makan ^_^ dalam sebiji tu dapatlah 6-8 potong...ikut ketebalan dan saiz kentang...

3.Kemudian...gaulkan potongan kentang tu dengan garam, Maggi Cukup Rasa, lada hitam, sos cili dan tepung KFC ke dalam bekas yang agak besar supaya ramuannye sampai ke seluruh pelusuk kentang =P

beginilah rupenye kentang yang digaul tadi...kulit tu penting sbb akan bagi rase "crispy" mase makan ^_^

4.Biarkan kentang tu berehat 1-2 jam agar ramuannya meresap jauh ke dalam kalbu...kalo dah lapar boleh aje nak goreng terus...=)

5.Panaskan minyak,gorengkan ikut cara anda..."deep-fry" atau "shallow-fry" terpulanglah pada masing-masing ye =D

I'm using olive oil to make it less oily...minyak cap wau pun boleh jugak....^_^

6.Setelah berubah warna dan nampak garing...bolehlah ditoskan minyak dan letakkan dalam pinggan...kalau takda oven, masa panas panas tu taburkan hirisan keju ke atasnya agar keju itu mencair secara sendirinya... kalau rajin masuk dalam oven kejap tau =)

kerentungan sedikit telah berlaku....pastikan anda mengawal suhu semasa menggoreng =P

makan dengan sos dan mayo....

lagi cepat tabur keju...lagi cantik dia mencair....nyum5x

7.Untuk perasa tambahan...taburkan lagi lada hitam dan cubitan garam ke atas kentang berkeju itu...dan untuk lain dari yang lain...kentang ni juga boleh dimakan bersama sayur campur...OK je kan hihi =D

menu for our lunch on dat day
Ok my fwen...let me finger-off for a while...for those yang nak tahu apa saje tentang kentang....bukan giler kentangg ye...hehe silalah klik di SINI...SINI dari sejarah kentang hinggalah resepi masakan... haa Selamat belajar.... jumpa lagi yok... Salam =)

No comments:

Post a Comment